Sörf tahtasının ayakta kürek çekerek yapılan çeşididir. Kürek çekme sırasında ayakta dururken denge faktörünü de işin içine kattığınız için ayak parmaklarınızdan çenenize kadar tüm kaslarınız çalışır. İlk yarım saatlik kürek sörfü seansınızın ardından belki de vücudunuzda varlığından bile bihaber olduğunuz kaslarınızı bulacaksınız. Sizi çok yormadan tüm vücudunuz çalışacaktır.
Zihin ve ruhunuzu temizler.
Vücudun dengesini sağlamak, o sırada vücudunuzla bir olan sörf tahtasını hissedebilmek, bir yandan da küreğe hakimiyet; tüm bunlar zihni canlı tutan, besleyen egzersizlerdir. Bir yandan denizin güzellikleri ve çevre, diğer yandan vücudunuza ve board’a olan hakimiyete, dalgalarla boğuşmalar da eklenince, zihninizde bir şenlik havası hakim olur, ruhunuz da dinlenir. Deniz üzerinde olmak dahi başlı başına bir meditasyondur. Kaslarınız çalışarak enerji sarf ederken, ruhunuz ve zihniniz enerji depolar.
Hobilerinize devam edebilirsiniz;
Seyahat, balıkçılık, teknecilik, keşif, fotoğrafçılık gibi hobileri olanlar bu hobilerini kürek sörfü ile birleştirmektedir. Örneğin balıkçılar sazlık bölgelerde durgun suda oltaları takılmadan kürek sörfü ile balık avlarken daha rahat edebilmektedirler.
Sağlığınız ve vücudunuz: Kürek sörfü vücudunuzun neredeyse tamamını çalıştıran bir spordur. Bir saatlik yüzme yaklaşık 800-850 kalori yaktırırken, bir saatlik kürek sörfü yaklaşık 650-700 kalori yaktırır. Kürek sörfüyle bir saatlik sürede yakılan kalori miktarı 485 kalori olan bisiklete binmekten oldukça fazlayken, bir saatlik koşu ile yakılan 650 kalori ile oldukça yakındır. Yani karada koşacağınıza denizde asılın küreklere!
Vücudunuz için özellikle denge açısından çok elverişli bir spor olurken, omurilik, bacaklar, kas ve eklem bağları konusunda oldukça geliştiricidir. Kürek sörfünü çoğu sporcu kendi yaptığı diğer sporlar ile kombine eder. Yoga, pilates ve bazı fitness egzersizleri bu kürek sörfü üzerinde yapılabilmektedir. Yoga için vücudun kendi dengesi bir yana, bir de board’un su üzerinde olduğu diğer bir denge etkeni devreye girmektedir ki bu da çoğu yoga severi heyecanlandırmaya yeter de artar bile.
Kürek sörfü / Sup / Stand Up Paddle board nasıl yapılır? Kullanım sırasında işinize yarayacak ufak tavsiyeler;
– Küreğinizi doğru yönde tuttuğunuza emin olun. Küreği sudan sürerek değil direk çıkartırsanız daha rahat edersiniz.
– Kürek çekerken omuzlarınızı değil sırt ve bel bölgenizi kullanın, yorulmadan çok daha uzun süre kürek çekebilirsiniz.
– Her zaman ileri bakın. Kürek çekerken ve bu spora başlarken doğal eğilimimiz aşağıya bakmaktır ancak siz karşıya bakmaya çalışın böylece dengenizi koruyabilirsiniz.
Comments